26 Ekim 2019 Cumartesi

PATLAMAK İSTEYEN BALONLAR


Etkinliğimiz çocuklara 1,2,3,4 ve 5 rakamları olan beş farklı balondan söylediğimiz rakamın hangi balon olduğunu bilmesine yönelik bir oyun. Oyunda müziklerden de yardım alıyoruz. 1. adımda 'bakın çocuklar burada sönmek isteyen balonlar varmış' diyerek çocukların ilgisini çekebileceğimizi düşündük.
2. adımda balonlardaki rakamların neler olabileceğini sorabiliriz.
3. adımda oynamak isteyen beş çocuğun eline üzerinde 1,2,3,4 ve 5 rakamının yazılı olduğu beş farklı balonu almalarını isteriz.
4. adımda müziği başlatıp bitirdiğimizde hangi rakamı söylersek ellerindeki balonu söndürmelerini isteriz. 
Böylelikle çocuk balonun sönmesinden eğlenerek ellerindeki tuttukları balonun biz söylediğimizde hangi rakam olduğunun farkındalığını kazanabilir. Bizim bu oyunumuzda hedef aldığımız yaş grubu 48-60 aylıktır. Balon sayısı arttırılıp azaltılarak farklı yaş gruplarına da uygulanabilir.




ŞARKIYLA MATEMATİK


Dersimizde ://www.youtube.com/watch?v=j-mdqK0Qwpo&feature=youtu.be adresinden yararlandığımız 'Beş Küçük Balık' şarkısını seslendirdik. Şarkı da geçen ve çocuğa vermek istediğimiz ileri ve geriye doğru sayma kazanımını daha da somutlaştırmak için balık materyalleri kullandık. Masanın altına girerek sadece balık materyallerinin gözükmesini sağladık ve böylece çocuklar için daha da ilgi çekici hale getirdik. Biz etkinliğimizde beş den ileri ve geri ritmik sayarken 48-60 aylık çocukları hedefledik. Materyaldaki balık sayısı arttırılıp azaltılarak farklı yaş gruplarında da uygulanabilir.

18 Ekim 2019 Cuma

EL MATERYALİMİZLE PARMAK OYUNU VE TEKERLEMEE!!


Bugün el şeklindeki materyalimizle okul öncesi çocukların matematik eğitimine destek olacak parmak oyunu ve tekerleme sunduk. Parmak oyunumuz Beş Parmak oyunuydu. Oyunda el materyalimizi kullanarak; 
'Sağ elimde beş parmak(sağ el parmakları açılır ve öne uzatılır)
Sol elimde beş parmak(sol el parmakları açılır ve öne uzatılır)
Saaaay bak , saaay bak. Bir, iki, üç, dört, beş (sağ elin parmakları sayılır)
Hepsi eder on parmak(sağ ve sol elin parmakları açık öne uzatılır)
Sen istersen sayda bak. Bir, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz, dokuz, on. (iki elin parmakları sayılır)'
şarkısı söylenir. 
Şarkıdaki sayma işlemlerine gelindiğinde materyaldeki parmakları arkaya mandallayıp sayılar söylendikçe açılır. 
Materyalimizle ilgi çekiciliği arttırarak çocukların dikkatini vermesini amaçladık. Ayrıca okul öncesi eğitim programındaki 4. kazanım olan nesneleri sayar kazanımındaki ileriye doğru birer birer ritmik saymasını hedefledik.  Ayrıca 60-72 aylık çocuklarda materyaldeki parmakları dokunarak saydıktan sonra son söylediği sayının ellerimizdeki parmakların toplam ayısını gösterdiğini fark etmesini bekleriz. 


Çocukların matematik eğitimine diğer bir katkımız ise tekerlememizdi. Ayrıca tekerlememizin sözleri bize aittir:) Şöyleydi;
Bir cam
İki cam
Üç cam
Dört cam
Yemekte var patlıcan
Beş cam
Altı cam
Yedi cam
Topraktaki solucan
Sekiz cam
Dokuz cam
On cam
Buda benim amcam..
Yine söz oyunlarıyla ilgi çekici hale getirdiğimiz tekerlememizle çocukların ritmik sayabilmesini hedefledik.



HADİ BİZE MATEMATİK ÖĞRET SALYANGOZ!!


Bu etkinliğimizde kağıt katlama sanatıyla bize sadece sözel olarak tarif edilen salyangoz şeklini yapmaya çalıştık. Şekli oluştururken görsel örneklerden yararlanmadan ve başta ortaya ne çıkacağını bilmeden başladık. Şekli sözel olarak nasıl yapmamızı söyleyen arkadaşımız 'Şimdi elimizdeki kağıttan bir kare elde edelim, eşit şekilde ikiye katlayalım, bir üçgen oluşacak şekilde açalım' gibi ifadeler kullandı. Kare, eşit, iki, üçgen gibi ifadelerde aslında matematik dilini kullandık. Bu etkinliğin önemi kağıt katlama etkinliği yaparken veya yaptırırken ne kadar matematik dilini kullandığımız ve etkinliğin matematikle ilişkili olduğunun farkındalığıdır.

3. HAFTA YANSITICI GÜNLÜĞÜ


11 Ekim 2019 Cuma

2. HAFTA YANSITICI GÜNLÜĞÜ






ÇINAR KOZASIYLA NASIL MATEMATİK ÖĞRETİLİR?


ERKEN ÇOCUKLUK MATEMATİK EĞİTİMİNDE
DOĞADAKİ MATERYALLER İLE EŞLEŞTİRME ETKİNLİĞİ



Bu etkinliğimizde doğadan bulabildiğimiz materyaller ile okul öncesi çocuklarının (48-60 ay) matematik eğitiminde nasıl yararlanabileceğimizi düşündük. Doğadaki bulduğumuz farklı büyüklükteki çınar kozalarını çocukların matematik eğitiminde  kullanmayı planladık. Kozaların farklı büyüklükleri sayesinde büyüklüklerine göre eşleştirme etkinliğiyle çocuğun matematik eğitimine katkı sağlamayı hedefledik.
Çocuklarla uygulama sırasında; onlarla sınıftan çıkarak doğadaki çınar ağacından çocuklarla birlikte çınar kozası toplayabilir. Kozayı toplarken onlara topladıklarının ne olduğu hakkında bilgi vererek (çınar ağacının meyvesidir) meraklarını giderebiliriz.Onlara kozaya dokunmalarına izin vererek duyuşsal hislerini de öğrenebiliriz. 

Çocuklarla bulduğumuz farklı büyüklükteki çınar kozalarını sınıfa getirerek sınıfa 'sizce tüm kozalar aynı büyüklükte mi? sorusunu yönelterek tahminde bulunmalarını ister bu konuda farkındalık yaratabiliriz.


 Her  öğrenciye yine farklı büyüklükte çizdiğimiz dairelerin olduğu kağıdı vererek ellerindeki çınar kozalarını kağıttaki dairelerle eşleştirmesini isteriz. Etkinlikte 'eş' ve 'eşit' kavramlarını karıştırmamaya dikkat etmeliyiz.

Kazandırılmak istenen bilişsel gelişim okul öncesi eğitim programında yer alan kazanım 6 daki 'nesne ve varlıkları özelliklerine göre eşleştirir' kazanımıdır. Gösterge olarak ise 'nesne/varlıkları büyüklüğüne göre eşleştirir göstergesidir.

Değerlendirme sürecinde çocuklara topladıkları şeyin ne olduğunu ,duyuşsal açıdan 'çınar kozasına dokunduklarında neler hissettiniz?' sorusunu yöneltebiliriz. 


11.10.2019 MATEMATİKLE İLGİLİ/ MATEMATİK KONU VE KAVRAMLARI İÇEREN HİKAYE KİTABI VE DESTEKLEYİCİ PUZZLE ETKİNLİĞİ

-ÇOK YAŞA DAİRE-


Hikaye kitabımız 'Çok Yaşa Daire' isimli kitapta karenin üçgen, dikdörtgen ve daire ile anıları anlatılmaktadır. Hikaye kitabında olması gerektiği gibi resimler sayfanın üçte ikisini kaplamaktadır. Ayrıca çocukların yaş aralığına uygun olarak (60-72 ay) gelişim özelliklerine dikkat alarak sadece dört ana geometrik şeklin kazandırılmasına yönelik bir hikaye kitabı olmasıyla önemlidir. Ayrıca geometrik şeklin yanı sıra çocuğa 4 ana rengi söylemesi de kazandırılabilir.




Bu hikaye kitabı ve etkinliğimizle okul öncesi programındaki kazanım 12: geometrik şekilleri tanır. Göstergeleri: Gösterilen geometrik şekillerin ismini söyler. geometrik şekillere benzeyen nesneleri gösterir olan bilişsel gelişim özelliklerini kazanması hedeflenmektedir. Kazandırılmak istenen yaş aralığı 60-72 aydır.
Öğrenme sürecinde;
İlk başta öğretmen kitaptaki şekilleri göstererek şekillerin çocuklara hangi geometrik şekil olabileceğini sorarak tahminde bulunmalarını ister. Ardından hikaye kitabını okur, kitaptaki şekillerin ne olduğunu çocuklara söyleyerek.







Öğretmen daha sonra sınıfa getirdiği yapbozları çocukların birleştirmesini ister. Kitaptaki geometrik şekillerle aynı renkte yapılan yapbozları kitapla ilişkilendirmesini öğrencilerden isteyerek etkinlik sonlandırılır.
Değerlendirme sürecinde;
Çocuklara gösterdiğimiz geometrik şekillerin ne olduğunu sorup söylemesini istenir. Ayrıca yaşamda gördükleri geometrik cisimlerin ne olduğunu düşündürerek ilişkilendirmeleri istenir.






4 Ekim 2019 Cuma