29 Kasım 2019 Cuma

KENDİ BÖLME İŞLEMİ MATERYALİMİZİ KENDİMİZ YAPTIK:)


Okul öncesi matematik eğitiminde bölme işleminin temeli olan parça bütün ilişkisini çocuklara kazandırabilmek için çeşitli meyveler çizdiğimiz kağıtları ortadan ikiye kestik. Çocuklara bu kağıtlardan hangi meyveleri oluşturabilirsiniz? şeklinde yönelteceğimiz sorumuzla onlardan kağıtları birleştirmelerini ve bir bütün elde ettiklerinin farkındalığını kazanmalarını hedefledik.


ÇOCUKLARAA BÖLME İŞLEMİ MATERYALLERİİ!!





Bu materyalde çocuklara basit toplama işlemi kazanımını vermeyi hedefledik. Çocuklardan bu kartlarla görsel olarak şekillerle basit toplama işlemi yapmasını isteyebiliriz. Aynı zamanda çocuklarda '+'    ve   '='     simgelerinin de  farkındalığını arttırabiliriz.

Bu materyal ile bu kırmızı başlıklı kız evine gitmek istiyor kurda yakalanmadan nasıl gidebilir acaba evine en kısa yoldan? şeklinde bir soruyla çocukların dikkatini çekmekle başlarız. Çocuklar bu materyal ile şekilleri birleştirerek parça bütün ilişkisini ve mekansal algı kazanımlarını kazanabilirler.

Bu materyalde hem görsel olarak hemde rakamlarla gösterilen kartlar bulunuyor. Çocuklardan bu materyal ile aynı görsel ve rakam bulunan kartları yan yana dizmesini isteyerek çocuklara sayıları pekiştirme ve eşleştirme kazanımlarını verebiliriz.

Bu materyalde çocuklara basit çıkarma işlemi kazanımını vermeyi hedefledik. Çocuklardan bu kartlarla görsel olarak şekillerle basit çıkarma işlemi yapmasını isteyebiliriz. Aynı zamanda çocuklarda '-'    ve   '='     simgelerinin de  farkındalığını arttırabiliriz. Kartlarda hem rakam hemde görsel kullanıldığı için çocuklar çıkarma işlemini daha rahat yapabilecektir.


17 Kasım 2019 Pazar

KENDİ HİKAYE KİTABIMIZI ELLERİMİZLE OLUŞTURDUK!!!

                                            KÜÇÜK TOHUMCUĞUN HİKAYESİ
Hikaye kitabımızı 1'den 10'a kadar olan sayı kavramını ve altında - üstünde kavramlarını kazandırmak amacıyla yazdık. Kitapta küçük tohumcuğun yer altında olduğu ve yer üstüne çıkmak istediğini yerin üstünü merak ettiğini anlatarak altında ve üstünde kavramlarını kazandırmayı amaçladık. Ayrıca yer üstüne çıkan tohumcuğumuz artık küçük bir ağaçcık olmuştu fakat yaprakları yoktu ve bu duruma çok üzülüyordu. Bir insanın onu bulup sulamasıyla bir sabah uyandığında 1 yaprağı çıkmıştı ve her geçen gün birer yaprağı çıktı taki 10 yaprağı olana kadar. Hikayemizin bu kısmında her geçen gün bir yaprağının çıkmasıyla çocuklara zaman kavramını ve 1 den 10'a kadar olan sayıları kazandırmayı amaçladık. Hedef çocuklarımızın yaş grubu 36-48 aylık yaş gruplarıdır.

               

               

4 TANE 1. SINIF ÖĞRETMENİ İLE GÖRÜŞMEMİZ


GÖRÜŞME YORUMLARIMIZ
Öğretmenler okul öncesinde çocukların aldıkları matematik eğitiminin faydalı olduğunun önemini vurguluyorlar. Okul öncesinde özellikle sayı kavramını kazanarak gelen çocukların 1. Sınıfta matematik konularını daha kolay kazandığını çıkarttık. Aynı zamanda öğretmenin matematiği sevmesinin çocuklara daha nitelikli ve severek konuları anlatmasını sağladığını, öncelikle sayılar kavramını kazandırdıklarını çünkü bu kavramın matematiğin temelini oluşturduğunu ve bu kavramı kazandırmadan diğer kavram/konuları kazanımının sağlanamayacağını, öğretmenlerin 2013 programını baz alarak ve yapılandırmacı eğitim felsefesine göre eğitim verdiklerini, matematik kavramlarını materyal kullanarak ve hayattaki somut yaşantılardan örnekler vererek öğrettiklerini, matematiği öğrenmede cinsiyetin etkisinin olmadığı fakat genetik ve ailenin etkili olduğunu, son olarak çocuğun matematik eğitiminde somut kavramları daha kolay soyut kavramların kazanımında daha zorlandığını bu görüşme sonucu değerlendirdik.

"SÜPER SAYILAR" DİJİTAL OYUNUMUZ

                                               "SÜPER SAYILAR" DİJİTAL OYUNU

                                                   
OYUN NASIL OYNANIYOR?
İlk önce ekranı açtığımızda sayı treni karşımıza çıkıyor ve hangi hangi sayıyla oyun oynamak istersek o sayıya tıklanıyor. Örneğin 1 rakamına tıkladıysak oyunda önce 1 rakamı seslendiriliyor sonra 1'in kaç nesneyi ifade ettiğini göstermemizi istiyor sonra da bir sayısını çizgiler üzerinden geçerek yazdırıyor. Diğer bir oyunda 1 den 10 kadar gelen sayılar içerisinden 1 rakamlarını toplayıp kovaya atmak şeklindedir.
OYUN İÇERİĞİ
1. 1'den 10'a kadar sayılar
2.Sayıları eşleme
3.Sayıları tekrar etme
4. Sayıları çizme
5.Sayıyı tanıtma
6. Sayılar arasındaki ilişkiyi gösterme
7. İstenilen sayıyla ilgili pekiştirmeler
NEDEN BU OYUN?
Çünkü oyunda 36-48 aylık çocuklar için sayıları tanıma amacıyla istediği sayıyı oyunda seçip sayıyı tanıma, çizme ve söylenilen sayı kadar nesneyi gösterme kazanımı konusunda iyi bir oyun.
KAZANIMLAR?
Motor Gelişim Alanı;
Kazanım 4. Küçük kas gerektiren hareketleri yapar. Gösterge: Çizgileri istenilen nitelikte çizer.
Bilişsel Gelişim Alanı;
Kazanım 1. Nesne durum ve olaya dikkatini verir. Gösterge: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır.
Kazanım 3. Algıladıklarını hatırlar. Gösterge: Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 4. Nesneleri sayar. Gösterge. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.
Kazanım 6.Nesne veya varlıkları özelliklerine göre eşleştirir. Gösterge: Nesne/varlıkları bire bir eşleştirir.
Dil Gelişim Alanı
Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar. Gösterge: Sözel yönergeleri yerine getirir.
Hedef yaş grubu 36-48 ay çocuklar.
Oyunun youtube'daki video adresi   https://youtu.be/PsO3DD1oZRo

                        

                         

                        






16 Kasım 2019 Cumartesi

MATERYAL İLE SAYI KAZANIMI


Veee İştee Materyalimiz

El, boncuk ve rakamlarla keçeden materyalimizi oluşturduk. Bu materyal ile hedeflediğimiz kazanımlar;
Bilişsel gelişim alanında;
Kazanım 1. Nesne durum ve olaya dikkatini verir. Gösterge: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum olaya odaklanır.
Kazanım 3. Algıladıklarını hatırlar. Gösterge: Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.
Kazanım 4. Nesneleri sayar. Gösterge. Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler. Belirtilen sayı kadar nesneyi gösterir.
Motor gelişim alanında;
Kazanım 4. Küçük kas gerektiren hareketleri yapar. Gösterge : nesneleri takar çıkarır. Nesneleri dizer.
Hedef yaş grubumuz :48-60 ay
Videomuzda 5 yaşında bir çocukla materyalimizi kullandık. Çocuk 1'den 10'a kadar rakamların içerisinden istediği bir rakamı yazılışıyla, el şekliyle ve boncuklarla gösterebildi.

2 Kasım 2019 Cumartesi

ERKEN ÇOCUKLUKTA MATEMATİK EĞİTİMİ ALANINDA MAKALE


Okul öncesi matematik eğitimi alanında araştırdığımız makalemiz '6 Yaş Çocuklarına Öyküleştirme Yöntemi İle Verilen Matematik Eğitiminin Çocukların Başarılarına Etkisinin İncelenmesi'dir. Makalenin yazarı Aylin Sertsöz ve Özlem Doğan Temur'dur. Makale 2017 yılında yayınlanmıştır. Makalenin amacı ise 6 yaş çocuklarına öyküleştirme yöntemi  ile verilen matematik eğitiminin çocukların matematik başarısına etkisini incelemektir. Araştırmanın sonucunda ise öyküleştirme yöntemi ile yapılan matematik eğitiminin çocukların matematik başarısını arttırmada olumlu etkisi saptanmıştır. Çalışma toplam 27 öğrenciyle  gerçekleştirilmiş, daha güvenilir ve geçerli sonuçlar için kontrol ve deney grubu öğrencileri sayısı arttırılabilir.

1 Kasım 2019 Cuma

Yansıtıcı günlük 1 Kasım


Renkli çubuklarla etkinlik

Elimizdeki 3 farklı renkten oluşan 18 çubuktan okul öncesi çocuklarının matematik eğitimi için nasıl yararlanabilecegimizi düşündük.  Çubuklarla çocuklara harfleri yazdırabiliriz, büyükten küçüğe doğru sıralayabiliriz, renklerine göre örüntü oluşturmalarına isteyebiliriz ( büyük-küçük, renklerine gore), her öğrenciye çubukları  dağıtıp aynı renklerde elinde çubuk bulunan çocukların birbirleriyle eslesmesini yada gruplanmasini isteyebiliriz, ellerindeki çubukların renginden olan sınıf içindeki nesnelere dokunmalarini isteyerek etkinlikler olusturabiliriz,.